miercuri, 14 martie 2012

Ce este Referenţialul Arhetipurilor Personale?


''Lumea simbolurilor dă sens existenţei noastre solitare''


Creat de către Georges Colleuil în 1983, dezvoltat şi aprofundat zi de zi, Referenţialul Arhetipurilor Personale va deveni în anii '90 o formidabilă metodă de rezolvare a conflictelor personale şi relaţionale, o procedura de cunoaştere pe sine dar şi pe ceilalţi prin care învăţăm practic ''să existăm''. Işi găseşte astăzi locul în domeniul psihoterapiei, coachingului sau resurselor umane.Există la oră actuală în lume, mai mult de 7000 de practicieni formaţi în această tehnică în Franta, Belgia, Elvetia, Maroc, Spania, Italia sau Canada.De ce nu, în curând, şi în România?

De mai bine de 20 de ani, Georges Colleuil aprofundează conţinutul simbolic al tarotului şi se luptă să-i cureţe numele de prejudecăţile existente în ziua de astăzi cu privire la acesta.

Referenţialul Arhetipurilor Personale este în primul rând o metodă de autoobservaţie.Ne sunt aşadar prezentate, în mod simbolic, cărţile ce ne-au fost date la naştere, cu propunerea de a le juca cât mai bine pentru a deveni câştigători. Suntem provocaţi la un proces de observaţie detaşată şi distanţată faţa de noi înşine cu scopul de a identifica nodurile susceptibile de a fi generatoare de conflicte psihologice sau relaţionale dar, mai ales pentru a identifica resursele şi rezervele energetice stocate, resurse ce pot fi utilizate în propria noastră transformare interioară. Lucrul cu această tehnică relevă mai întâi de toate un demers personal. Acest demers interior iniţiază un proces de transformare necesar unei mai bune adaptări la sine şi la lume.Georges Colleuil este de părere că Referenţialul Arhetipurilor Personale poate constitui o modalitate originală şi creativă de explorare a inconştientului oferind totodată şi diferite posibilităţi de rezolvare a conflictelor interioare prin rolul de ''oglindă'' pe care îl conferă.

Referenţialul Arhetipurilor Personale este un instrument de interpretare, trăire şi exprimare a simbolurilor.Nu poate fi, în niciun caz, asimilat unui horoscop sau destin de viaţă.El nu răspunde întrebărilor fundamentale ale vieţii noastre însă, ne arăta de ce şi cum întrebările noastre se schimbă de-a lungul anilor. Putem, mai degrabă spune că este vorba despre un contract cu sine, o modalitate dinamică de evoluţie şi de dezvoltare personală.Ne relevă resursele personale şi da un sens dificultăţilor pe care le întâlnim, inscriindu-se în contextul funcţiei terapeutice a simbolului.

Prin perceperea, descifrarea şi înţelegerea simbolului cei mai mulţi oameni au reuşit să înţeleagă sensul propriului lor destin. Simbolul permite trecerea dintr-un plan în altul. Trebuie precizat că simbolul nu poate fi înţeles intr-un sens închis ci, mai degrabă, acesta oglindeşte sentimentele, trăirile, temerile şi credinţele noastre.Altfel, nu ne-am mai referi la simbol ci la semn. Spre deosebire de semn care este fix, unic ... simbolul este viu şi, a-l nega înseamnă a nega diversitatea tuturor experientelor şi trăirilor omeneşti şi de a reduce umanitatea la o serie de caractere înnăscute şi fără nicio speranţă de transformare.

Limbajul simbolic ne permite decodarea diferitelor evenimente din viaţă aducandu-ne învăţături filozofice şi existenţiale.Găsim ilustrate în imaginile cărţilor de tarot mari concepte ale psihanalizei şi psihologiei moderne ceea ce îi confirmă, printre altele, caracter sacru şi o dimensiune psihologică incontestabilă. Această tehnică ajuta la modelarea structurii inconştientului uman, ceea ce oferă psihologilor şi psihanaliştilor o metodă practică şi conceptuală, utilă oricărui demers personal.

Tarotul reprezintă un limbaj universal, limbaj care se individualizează în Referenţialul Arhetipurilor Personale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu