marți, 26 noiembrie 2013

''Lumea simbolurilor dă sens existenţei noastre solitare'' . Georges Colleuil



   Eminent specialist al Tarotului, scriitor și cercetător francez, Georges Colleuil ne va vizita pentru a treia oară la București, la sfârșitul lunii noiembrie, unde va susține o serie de conferințe, workshopuri și întâlniri cu publicul. Întâlnirile cu Georges Colleuil vor avea ca și temă principală înțelepciunea și simbolistica Tarotului de Marsilia însă și aprofundarea Referențialului Arhetipurilor Personale, una dintre cele mai cunoscute creații ale autorului.
  Referenţialul Arhetipurilor Personale (Le Référentiel de Naissance, în versiunea sa originală din limba franceză) reprezintă o metodă terapeutică de analiză şi dezvoltare personală. Ce presupune această metodă mai concret este interpretarea zilei de naștere prin prisma arcanelor de Tarot. Astfel, pornind de la data de naștere se va calcula o temă. Această temă reprezintă profilul nostru personal sau, de ce nu, cărțile ce ne-au fost date la naștere. Printr-o abordare filosofică, terapeutică și umanistă a Tarotului de Marsilia putem desluși misterele acestei teme, individualizând aceste simboluri universale numite arhetipuri, la experiențele noastre personale. Arcanele de Tarot prezente în tema fiecăruia dintre noi nu capătă sens decât în raport cu trăirile noastre personale şi vor trebui interpretate ca atare. Putem avea cele mai bune cărți și le juca extrem de slab sau putem avea cele mai slabe cărți și să le jucăm extrem de favorabil.
 Referențialul este compus din 14 case. Fiecare casă reprezintă un diferit aspect al existenței iar valoarea fiecărei case se calculează respectându-se principiile numerologiei, pornind de la data de naștere. Trebuie precizat faptul că fiecare casa din Referenţial are un cu totul alt sens decât cel din Astrologie. De asemenea, ceea ce ne va interesa aici este nu energia cosmică ce îşi pune amprenta asupra noastră la momentul venirii pe lume ci, data la care ne sărbătorim aniversarea, dată ce reactivează an de an memoria simbolică a naşterii. Astfel, persoanele care nu îşi cunosc foarte sigur dată de naştere sunt sfătuite să îşi creeze Referenţialul pornind de la data la care îşi sărbătoresc în general ziua. În cele ce urmează voi face o scurtă prezentare a primelor patru case, acestea reprezentând matricea Referențialului.

Casa 1 – Casa personalităţii
Reprezintă toate forţele de extraversiune de care dispunem: personalitatea, modul de comunicare cu mediul înconjurător şi felul în care suntem percepuți de către lumea exterioară. Arcana care ocupă această casă este un fel de carte de vizită sau, mai bine spus, cartea de identitate. Pentru persoanele născute între data de 1 şi 22, Casa 1 este reprezentată de ziua de naştere iar, pentru cele cu date de naştere cuprinse între zilele de 23 şi 31 se vor aduna cele două cifre componente (reducţie teozofică). O persoană născută pe data de 17 va avea aşadar în Casa 1, arcana cu numărul 17, ''Steaua'' în timp ce, o persoana nascută pe data de 30 va avea in Casa 1 arcana cu numarul 3, ''Impărăteasa''.

Casa 2 - Casa idealurilor și a căutărilor interioare 
Arcana înscrisă în această casă reprezintă căutările noastre interioare, partea ce ne lipsește. De fiecare dată când observăm arcana prezentă aici suntem în contact cu stările noastre interioare. Casa 2 este reprezentată de cifra corespunzătoare lunii de naştere. Va fi, aşadar, situată între 1 şi 12.

Casa 3 - Ocupăm acum domeniul verbului ''a gândi''. Această casă este cea a limitelor. Ea evocă preocupările constante ale gândirii, frământările mentalului, umbra pe care intelectul o proiectează asupra conştiinţei şi a fiinţei umane. Arcana prezentă aici ne indică unghiul din care privim realitatea. Casa 3 corespunde anului naşterii. Prin procedeul numit în numerologie reducţie teozofică se va obţine valoarea arcanei prezente aici. Spre exemplu, pentru o persoană născută în anul 1980 ( 1 +9 +8+0), arcana prezentă în Casa 3 va fi Luna, purtătoarea numărului 18. Valorile mai mari cifrei 22 vor fi reduse .

Casa 4 este cea a misiunii existențiale. Este cel mai bine reprezentată de verbul "a face". Care este misiunea noastră în această lume? Ce posibilități concrete avem pentru a o realiza ? Reflectând asupra acestei arcane ne vom repera la obiective precise, punem stăpânire pe propria noastră viaţă. Nu intotdeaua mesajul prezent în Casa 4 este şi cel mai uşor de împlinit precum şi existenţa aceleiaşi arcane în Casa 4 la două persoane diferite nu va duce la realizarea unor existenţe identice sau îndeplinirea unui destin unic. Casa 4 este determinată de cifra ce rezultă din adunarea între anul, luna şi ziua naşterii. Aceasta va fi redusă atunci când este mai mare de 22.
 De exemplu, Grace Kelly născută pe 12 noiembrie 1929. Pentru a afla arcana din Casa 4 în cazul acesta vom aduna 12 + 11 + 1929. Rezultatul obținut va fi 1952, număr ce prin reducție teozofică va da cifra 17. În Tarotul de Marsilia arcana 17 este Steaua. Ce altceva i se putea potrivi mai bine frumoasei printese ? Steaua în Tarot simbolizează autenticitatea, compasiunea, dragostea infinită, încrederea absolută, generozitatea sau legătura cu lumile spirituale. Nostradamus, și el purtător al Stelei în Casa 4, alege astrologia și lumea spirituală. Grace Kelly a fost în primul rând, ea însăși o stea. Odată devenită prințesă de Monaco, Grace abandonează rolul de stea a cinematografiei și își îndreaptă privirea spre operele de binefacere punându-și viața în slujba umanității. Să nu uităm că Grace Kelly a fost pentru un timp președinte pentru Crucea Roșie și, de asemenea, una dintre puținele personalități care au condamnat public rasismul din Statele Unite. Compasiunea și generozitatea au ocupat un spațiu vast în viața sa. Cu un destin scurt dar fructuos, Grace Kelly rămâne una dintre stelele consacrate ale umanității.


Claudia Savu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu